neděle 4. února 2018

Literární úspěchy 2017

V roce 2017 mi především vyšly dvě povídky v tištěných sbornících, což mi dělá neskutečnou radost a naplňuje mě to nadějí.
Další dvě povídky se dobře umístily v soutěžích a věřím, že alespoň jedna z nich bude letos taktéž vydaná ve sborníku. Už se nemůžu dočkat.

LOUTNA HRÁLA TESKNĚ
Vydání ve sborníku Struny osudu (Zpívající věže 2).
Cizinec, který sám procestoval téměř celý jeden svět, hnán neštěstím a lidskou pověrčivostí z jednoho místa na druhé, posílá ze svého útočiště u horkých pramenů, poslední dopis. Jeho slova se dostanou na křídlech Melodie až k dívce Záři, žijící v polototalitní a izolacionistické říši.
Melodie se vrátí k cizinci s dalším dopisem a potom znovu najde Záři. Jejím prostřednictvím jsou vyprávěny dva celé lidské osudy.

Prchali jsme s otcem před muži jednoho mocného otrokáře a nebe bylo jasné. Hvězdy zářily tak, že se téměř zdálo, jako by byl den. To pro tvé jméno to zmiňuji, Záře. Vypadalo to, že hvězd je mnohem víc – jako by se ten večer objevovaly nové. Tam někde vysoko nad námi tu noc, kdy zatkli mého otce, vznikaly nové světy. Lepší než je ten náš, Záře. Vím to. Pamatuji si to jasné hvězdné nebe – nikdy předtím na něm nebylo tolik nových hvězd. A všude tam jsou životy šťastnější než ty naše.
Je tohle naděje, Záře?
Přál bych si, abys namalovala tenhle obraz, miláčku. Přál bych si vidět, jak maluješ nebe plné neznámých hvězd.

K sehnání buď přímo u editorky, nebo zde.

O RYTÍŘI A VYSVOBOZENÉ PANNĚ
Vydání ve sborníku Mladé čarodějky.
Pohádky našeho dětství nám vyprávějí příběhy o spanilé princezně unesené zlým drakem, kterou zachrání statečný rytíř, jenž se posléze stane jejím mužem. Ti dva spolu žijí šťastně až do smrti.
Je to tak ale doopravdy? Zamiluje se dívka do svého zachránce a dokáže rytíř, jenž zabíjí draky, pochopit strach, který jeho žena prožívala po celé dny, kdy byla uvězněná ve dračí sluji? Může vztah, který se zrodil nad ostatky zrůdy vůbec fungovat?
A co když se drak objeví znovu? Nové nebezpečí pro něj a nová hrůza pro ni?

Muži, který na něj zíral ze zrcadla, ztvrdly rysy do nepříčetné masky.
„Prostě tam půjdeš!“
Žena v zrcadle konečně vyhledala jeho pohled. Dva cizí lidé se konečně setkali – na jiném místě, na skleněném, průhledném, jasném místě.
Jak si přeješ, můj pane.“
Ještě vteřinku se žena v zrcadle dotýkala svýma očima vztekle oddechujícího muže, a potom, bez výčitek, samovolně, znovu oddělila jejich světy a vrátila se do toho svého.
Jediné Orgilovi unikalo – jaký ten její svět vlastně je.

K sehnání zde.

JAKO KVĚTINA ROZZÁŘENÁ MAGIÍ
2. místo v literární soutěži Žoldnéři fantazie

Umělci mohou být klidní, rozvážní a přemýšliví, nebo taky bohémští, nezodpovědní a plní běsů; mohou patřit mezi uznávané tvůrce, nebo k nastupující generaci, která chce všechno změnit.
Moréna je mladý umělec, jehož před smrtí na křídlech drog chrání jen jeho milovaná žena, Colómar se stal úspěšným již před mnoha lety a neumí se vzdát místa na výsluní, které by měl přepustit svým nástupcům.
Co všechno se musí odehrát, aby ti dva pochopili, že slouží stejnému bohu?

Chcete prodávat zde?“ zeptal se.
Ano, mistře, chci prodávat ve městě, kde jsem se narodil. Chci, abyste si o tom vy osobně promluvil s Vévodkyní.“
Tak hrubé rysy! A přesto hluboký, podmanivý hlas a nezpochybnitelně charismatické kouzlo!
Ne.“
A Morénova tvář se zkroutila v nenávistný úšklebek. Pochopil, že nemá šanci. Ani tu nejmenší. Ty se bojíš, starče,“ řekl.
Bude nám oběma dobře, pokud se vrátíš tam, odkud jsi přišel,“ odvětil Colómar.
Moréna přiblížil svou tvář tak blízko té druhé, že už se ani nemohli dívat jeden druhému do očí, protože nedokázali zaostřit.
Já jsem se tam právě vrátil, Colómare. Právě jsem se vrátil.“
Proč nemohl Antar Colómar dát trochu nesmrtelnosti mladému smrtelníkovi?
Protože nesmrtelnost je jen jedna. A pokud ji dáváte jinému, vyměňujete ji za vlastní.

Povídka by měla vyjít během jara 2018 zde.

POHOVOR
Finále Poviedky Istroconu (téma: zbraň)

Zemí lomcují nepokoje – univerzity se bouří, šlechta spřádá intriky a nejistota z budoucnosti je znát na každém kroku. A v této atmosféře je potřeba naleznout vhodnou kandidátku na pozici osobní ochránkyně nové císařovny, neboť mezi nepřáteli císaře se hovoří o zbrani, která má jeho novomanželku sprovodit ze světa.
Bojovnice Ata přichází na pohovor s univerzitním odborníkem, čemuž se však snaží všemi silami zabránit příslušníci staré šlechty. Je jenom na císařském tajemníkovi, aby situaci vyřešil.

Kdo je to?“ zopakoval pán z Nožerně, když tajemník dlouho neodpovídal. Ten však věděl, proč nechává ve vzduchu viset ticho. Teď se šibalsky usmál a řekl:
Nějaký studovaný… prý přes charaktery.“
Pán z Nožerně poprskal okno před sebou. Otočil se. „Přes charaktery?“
Ano. Když s někým mluví, pozná, jestli mu lže, v čem jsou jeho slabiny, v čem silné stránky, jestli je důvěryhodný, jestli se hodí na post, který mu chceme přidělit...“
Výraz v tajemníkově tváři byl nijaký – jako by se bavili o počasí. Pán z Nožerně ho znal dost dlouho na to, aby věděl, že si z toho všeho dělá legraci, ale kdyby s ním neměl zkušenosti, myslel by si, že mluví zcela vážně a hlavně že tomu i věří.
To se dá studovat?“
Ujišťuji tě, že se to financuje ze státní pokladny.“

K přečtení zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat