úterý 14. listopadu 2017

Struny osudu

V tomto článku jsem se zmiňovala o povídce Loutna hrála teskně, která se mi umístila na prvním místě v soutěži Struny osudu.

Dnes můžu nadšeně ohlásit, že tato povídka spatřila světlo světa v tištěném sborníku Struny osudu!

Sborník, luxusně ilustrovaný Rolandem Havranem, obsahuje deset českých a slovenských povídek sdružených pod jedno téma: Struny osudu. Bohové a Osud zasahují do života hrdinů, vedou je po křivolakých cestách a házejí jim klacky pod nohy. Kdo dojde ke šťastnému konci a koho příběh jeho života semele?
 
Sborník rozhodně doporučuji k sehnání, protože obsahuje originální a silné příběhy. U některých se budete smát, u dalších plakat, nad dalšími dlouho přemýšlet. Každopádně vás nenechají chladnými. A to přeci od povídek i románů chceme!


A o čem že je vlastně má povídka Loutna hrála teskně?
Cizinec, který sám procestoval téměř celý jeden svět, hnán neštěstím a lidskou pověrčivostí z jednoho místa na druhé, posílá ze svého útočiště u horkých pramenů, poslední dopis. Jeho slova se dostanou na křídlech Melodie až k dívce Záři, žijící v polototalitní a izolacionistické říši.
Melodie se vrátí k cizinci s dalším dopisem a potom znovu najde Záři. Jejím prostřednictvím jsou vyprávěny dva celé lidské osudy.

Ukázka:
Prchali jsme s otcem před muži jednoho mocného otrokáře a nebe bylo jasné. Hvězdy zářily tak, že se téměř zdálo, jako by byl den. To pro tvé jméno to zmiňuji, Záře. Vypadalo to, že hvězd je mnohem víc – jako by se ten večer objevovaly nové. Tam někde vysoko nad námi tu noc, kdy zatkli mého otce, vznikaly nové světy. Lepší než je ten náš, Záře. Vím to. Pamatuji si to jasné hvězdné nebe – nikdy předtím na něm nebylo tolik nových hvězd. A všude tam jsou životy šťastnější než ty naše.
Je tohle naděje, Záře?
Přál bych si, abys namalovala tenhle obraz, miláčku. Přál bych si vidět, jak maluješ nebe plné neznámých hvězd.

Sborník Struny osudu můžete sehnat ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat