středa 10. května 2017

O hudbě a jiných kráskách

Jedná se o takovou hříčku, kterou už mám v počítači strašně, ale strašně dlouho. Vzpomněla jsem si na ni, trochu jí oklepala zaprášený kabátek a rozhodla se ji hodit do internetových vod. Když přežila ty roky na flashce, kterou zásadně vytrhávám z počítače, tak přežije i tohle.

Rozhlédl se po sále plném lidí a na okamžik se zastavil. Zavřel oči a poslouchal nádhernou hudbu, která tančila s lidmi, proplétala se mezi nimi a její tóny narážely do lidských těl v této obrovské místnosti jako vlny. Vnímal hudbu všemi smysly, slyšel ji, dotýkal se její horké kůže, v ústech cítil její návykovou sladkost, viděl její ladné tělo a vnímal její smyslnou vůni.
Když konečně otevřel oči, měl pocit, že celý svět získal nové, pestřejší barvy. Šaty byly barevnější, rozevlátější a smích lahodnější…
A pak ji uviděl. Zářila tak, že svou krásou zastiňovala všechny v okolí. Zářila jako hvězda na černočerném nebi. Cítil se překvapen, okouzlen. Tohle nečekal. Tak krásná, tak svěží, s takovou vnitřní silou…
Zamířil k ní, zcela zaskočen mocí, která ho k ní táhla. Přistoupil k té ženě v černých šatech se záplavou temných vlasů a požádal ji o tanec. Hudba znovu vnikla do jeho žil a znovu ho odnesla do nadpozemských výšin, ale tentokrát s sebou vzal ji. Nespouštěl z ní zrak. Dnešní večer mu byla vším. Nejkrásnější, nejdražší, nejlepší… Jediná! Zřejmě se zamiloval.
Proplétal se s tou ženou, unášen na vlnách rozkošné hudby. Nevěděl, zda je jeho srdci bližší hudba nebo ona. Jedno bez druhého jako by ztrácelo význam, ale on věděl, že jeho skutečná láska bude zářit i v okamžiku, kdy utichne poslední tón.
Jeho oči svítily očekáváním a touhou prozkoumat blíž ten skvost, který měl před sebou. A hudba, ta vášnivá tanečnice před jeho vnitřním zrakem, ho k tomu vybízela svým prudkým tempem.
Pohlédl na ni a nechal ji, ať si ještě několik chvil vychutná dokonalou hudbu. Ale déle již nemohl čekat.
Vrhl se na svou hvězdu a odtrhl ji od černé oblohy.
Jeho tanečnice – osmdesátiletá stařenka s tmavou parukou na hlavě – hystericky zaječela, když se ten neznámý mladík začal sápat po jejích černých šatech. Celý sál se otočil, ale spatřil jenom omdlelou přestárlou dámu.
Mladík vyběhl ze sálu. V uších mu stále zněla podmanivá melodie.
Pánové,“ vykřikl, když nasedal do připraveného kočáru, „tohle je lup století!“
A něžně rozevřel dlaň, aby svým kumpánům ukázal svou padlou hvězdu – nejdražší diamantovou brož v království.

Žádné komentáře:

Okomentovat